Grus nivå 1 den 18 maj

SMC Norrbotten bjuder in till Gruskurs Nivå 1 (Grundkurs). Denna kurs handlar om lära sig att gasa och bromsa, dvs körning mestadels rakt fram. Kan med fördel köras med vilken hojtyp som helst. Lätta men väldigt roliga övningar för att man ska våga börja använda sin motorcykel på grusväg.

*** OBS! NY ÖVNINGSPLATS (LULEÅ) ***

Viktigt!
Vi kommer att behöva byta kursplats i år. Vi har fått nya direktiv om övningsplatsen, så vi kan inte vara i Boden som vi brukar och behöver flytta kursen till Luleå.

Vi hoppas att detta inte ställer till för mycket problem för er, och ber om ursäkt för det besvär det kan orsaka. Kan ni inte delta på grund av detta så har vi full förståelse för det, men hoppas att ni vill och kan vara med trots flytten.

Den nya platsen passar våra övningar utmärkt, och vi är mycket glada att vi har hittat en så bra plats att vara på nu när det tyvärr blev sena ändringar.

Då det är begränsat antal platser på våra Gruskurser behöver du anmäla dig i förväg.

Anmälan SMC Grus

Kursinnehåll
Det som gäller för alla stegen på gruskurserna är att vi lär oss att slappna av, sitta rätt, använda blicken, planera sin körning och våga lita på underlaget. Alla stegen är gjorda för i första hand adventurehojar och offroadhojar men nivå 1 kan med fördel även köras med sporthojar, customhojar eller vilken typ av motorcykel som helst.

Observera att SMC:s gruskurser inte är endurokurser, alla övningarna är till för dig som vil fördjupa dig i grus- och offroadkörning med din vanliga landsvägsmotorcykel. Övningarna körs i första hand på grusplan och/eller grusvägar.

Gruskurs nivå 1
handlar om lära sig att gasa och bromsa, dvs körning mestadels rakt fram. Kan med fördel köras med vilken hojtyp som helst. Lätta men väldigt roliga övningar för att man ska våga börja använda sin motorcykel på grusväg.

 

Hitta till nya övningsplatsen

Persö frakts bergtäkt.
Tack Persö Frakt som ställer upp för oss på kort varsel!

Hur hittar vi dit?
Vi håller till vid ett av grustagen som ligger längs med E4:an ca 1,5 mil norr om Luleå. Det finns 2 st grusgropar nära varandra med några km mellanrum, och vi behöver svänga av på rätt ställe för att inte komma till fel grusgrop.

  • Kommer du från Luleå-hållet (söder ifrån) passera Luleå och kör ca 1,5 mil norr ut på E4:an. Vid andra skylten med ”Bergtäkt” ska vi svänga av vid. Kommer du till avtagsvägen mot Ängesbyn eller Persön har du kört för långt och behöver vända.

  • Kör du från Persöhållet (norr ifrån mot Luleå) kör du förbi Cirkle K i Persön, och kör förbi avtagsvägen mot Ängesbyn. Sväng av vid första skylten med ”Bergtäkt”. Kommer du till avfarten mot Rutvik behöver du vända.

Samlingsplats: Vi samlas direkt när vi svängt av E4:an mot ”Bergtäkten”. Där sker inskrivning och information om dagen. Själva grusgropen ligger en bit in i skogen efter en krokig väg. Vi kör tillsammans från E4:an till grusgropen när vi är inskrivna. Se bild.


Länk till karta:

https://www.google.se/maps/dir//65.6906146,22.1699865/@65.7145727,22.0968334,7590m/ data=!3m1!1e3!4m2!4m1!3e0

Koordinater till kursplats: 65.6906146,22.1699865


Om man känner att detta var ju superkul och man vill fortsätta med fler avancerade övningar ska man anmäla sig tillnivå 2 och 3 nedan. 

På Gruskurs nivå 2 (som bygger vidare på nivå 1)
så lär vi oss att få motorcykeln att ändra riktning med hjälp av styret och/eller bakbromsen och kroppen. Nivå 2 är till för dig som vill utforska våra fantastiska grusvägar som finns runt om i landet.

Gruskurs nivå 3
kombinerar de två första kurserna och adderar olika tekniker för att ta sig över hinder, köra i backar och köra på lösare underlag såsom sand och lösgrus. Nivå 3 är avsedd för dig som förutom grusväg även vill ta dig ännu längre ut och resa/utforska vägar och stigar där olika hinder kan förekomma.

På alla SMC:s kurser krävs det en landsvägsregistrerad, besiktad, försäkrad och skattad motorcykel. Det är din vanliga mc-försäkring som gäller så kolla gärna med ditt försäkringsbolag att försäkringen är aktiv.