SMC Norrbottens planerade kurser 2020

2020-01-08
Vi vet att många väntar på att få se vad vi kommer att ha för kurser i Norrbotten 2020. Vi har satt en plan för vilka kurser vi vill genomföra och datum för detta, och så fort vi har klartecken från övningsplatserna kommer kursinformationen ut på SMC Norrbottens hemsida och Facebook. Välkomna till sommarens alla kurser!

Avrostning

De flesta av sveriges motorcyklister använder inte sin mc under vintern, speciellt här uppe i norr. Vi blir helt enkelt ringrostiga och därför finns det en stor anledning för oss att träna på och friska upp kunskaperna i hur vi hanterar våran motorcykel.

MC-poliser till exempel tillåts inte köra motorcykel i trafik förrän de genomgått en årlig vårkurs och så borde alla motorcyklister tänka.

Avrostningskurserna kan ha lite olika innehåll men vi tränar på balans-, bromsövningar och även lite kurvteknik.

Att gå en avrostningskurs är ett bra sätt att komma igång och väcka vintertrötta muskler och reflexer som är väldigt nyttiga för oss motorcyklister. 

 

Knix (Kurvkurs)

På kurvkurserna på Långnäs och i Vuollerim tränar vi på att öka din riskmedvetenhet och din färdighet att hantera din motorcykel. Då får du ökade säkerhetsmarginaler och det blir mycket roligare att köra motorcykel. Typiska övningar vi genomför är att öva på hur man sitter rätt, hur man svänger, hur man bromsar och hur man använder blicken på rätt sätt.

Deltagarna tas om hand av utbildade instruktörer och delas in i lämpliga grupper baserade på förkunskaper. Ett körpass är 15 minuter långt och under en normal kurs sker ett körpass per timme för respektive grupp.

Mellan körpassen bör man vila, dricka vatten, köpa hamburgare och dricka och prata med andra hojåkare. Att reflektera över det man gör på övningarna är en viktig del av kursen.

Den stora fördelen med Pite Dragway som övningsplats är att det blir väldigt lik allmän väg men utan mötande trafik. Vi får under mycket säkrare förhållanden än ute i trafiken öva på att framföra våra motorcyklar på ett säkert sätt.

 

Gruskurs nivå 1 

Här vill vi se er alla med vilken mc ni än kör. Gruskurs nivå 1 handlar om lära sig att gasa och bromsa, dvs körning mestadels rakt fram. Kan med fördel köras med vilken hojtyp som helst. Dagen innehåller lätta men väldigt roliga övningar för att man ska våga börja använda sin motorcykel på grusväg. Det som gäller för alla stegen på gruskurserna är att vi lär oss att slappna av, sitta rätt, använda blicken, planera sin körning och våga lita på underlaget.

Kör du sporthoj, customhoj, adventurehoj eller vilken typ av motorcykel som helst så kom gärna och kör med oss denna dag!

Observera att SMC:s gruskurser inte är endurokurser, alla övningarna är till för dig som vil fördjupa dig i grus- och offroadkörning med din vanliga landsvägsmotorcykel. Övningarna körs i första hand på grusplan och/eller grusvägar.

 

Gruskurs nivå 2

Detta är fortsättningen på nivå 1. Första nivån handlade om att sätta grunderna och skaffa oss verktyg för nivå 2, då vi fortsätter lära oss att få motorcykeln att ändra riktning med hjälp av styret och/eller bakbromsen och kroppen. Steg två är till för dig som vill utforska våra fantastiska grusvägar som finns runt om i landet.

Det som gäller för alla stegen på gruskurserna är att vi lär oss att slappna av, sitta rätt, använda blicken, planera sin körning och våga lita på underlaget.

 

Gruskurs nivå 3

Nu kombinerar vi de två första nivåerna och adderar olika tekniker för att ta sig över hinder, köra i backar och köra på lösare underlag såsom sand och lösgrus. Nivå 3 är avsedd för dig som förutom grusväg även vill ta dig ännu längre ut och resa/utforska vägar och stigar där olika hinder kan förekomma.

Här rekommenderas grövre däck med nabbar, och övningarna är främst riktade till adventurehojar.

 

Vad behöver jag veta

För att köra SMCs trafikkurser ska man ha körkort för den MC-typ man kör på kursen.

Din MC måste vara minst trafikförsäkrad och klara fordonsbesiktningen.

Det är din egen fordonsförsäkring som gäller för att köra på SMCs kurser. Läs mer i vår guide Försäkring vid SMCs fortbildningar.

 

Övningskörning på kurs

Grundkurserna Avrostning och Knix på gokartbanor är fortbildning, men det är också tillåtet att öva för den som övningskör. Du måste givetvis ha med din handledare (med handledartillstånd) som ansvarar för dig under övningarna. Läs mer i Övningskörningsavtalet som du kan skriva ut och ta med dig till utbildningen.

Ta med till kursen: körkortstillstånd, handledare och handledartillstånd.