Annonser

Fyrhjulig motorcykel

Antalet fyrhjulingar har skjutit i höjden och nyregistreringen överstiger i mitten av 2012 tvåhjuliga motorcyklar. Tyvärr syns det också i olycksstatistiken med ökade dödstal. Därför debatteras fyrhjulingen.

En fyrhjuling är ett motorfordon på fyra hjul som kan vara registrerad som antingen terrängskoter, traktor, motorcykel eller moped.

En fyrhjuling som är registrerad som motorcykel (Quad) får köras med A- eller B-kort. Finns plats får man ta med passagerare. Hjälm ska användas. Motorcykeln måste ha minst trafikförsäkring. Maxeffekten får inte överstiga 15 kW (20 hk).

Trafikverket och ALV har tillsammans tagit fram en folder om fyrhjulingar som innehåller det mesta du behöver veta. Du hittar den här. Observera en felaktighet längst ner på sidan 5. En terränghjuling får endast köras i 20 km/h även på enskild väg!

Det är självklart viktigt att förare och passagerare har hjälm och skyddsutrustning som oskyddade trafikanter bör ha och att man inte åker fler på motorcykeln än det finns plats för. 

För alla som kör motorcykel med fyra hjul finns Svenska ATV-föreningen.

En artikel i Norrbottenskuriren 25 juni 2012 beskriver problematiken kring fyrhjulingarna och vilka tester som gjorts för att minska risken att välta.

SMC anser att fyrhjuliga motorcyklar bör separeraras ur statstiken för tvåhjuliga motorcyklar. Det handlar om helt olika fordonstyper och därmed olyckor. Tyvärr är också föraren alkoholpåverkad i många  av dödsolyckorna bland fyrhjulingarna.  

Yamahas värsting YFM 700R är en terrängskoter och får inte köras på allmän väg.