Annonser

 

Kommuner jämställer MC/moped med bil

Stockholm startade en utveckling som ett antal kommuner hängt på. Det handlar om att ta betalt för parkering av motorcyklar och mopeder, något som nästan alltid varit gratis. Dessutom jämställer ett antal kommuner motorcyklar och mopeder med bilar och kräver samma avgift vid parkering. Lunds kommun leder avgiftsligan i Sverige med 22 kronor per timme! Lunds kommun har lovat att se över avgiftsnivån i MC-rutorna.

I städer runt om i hela världen har motorcyklar och mopeder parkerat gratis. Varje land har löst detta på olika sätt. I Sverige har tvåhjuliga motorcyklar och moped klass I parkerat gratis i stort sett i samtliga kommuner så länge SMC kan minnas. Kommunernas trafikkontor har kontaktats om behov av P-platser som ofta tillgodosetts utan problem. Men, nu har detta ändrats. 

Stockholms kommun aviserade i november att man ville införa avgift på MC- och mopedparkeringar vilket SMC och många medlemmar protesterat kraftigt emot. Avgifterna har sänkts när förslaget går till beslut men fortfarande betalar motorcyklar och mopeder betydligt mer för samma yta jämfört med en bil. I ytterförorter betalar varje moped och motorcykel i en ruta samma timkostnad som en personbil. Det finns inget underlag som förklarar hur Stockholms stad räknat fram avgifterna. 

Kalmar kommun har aldrig haft avgiftsfri parkering för MC. Kommunen har bara ett fåtal MC-parkeringar där det råder p-avgift. MC-förare ska nyttja de befintliga fordonsparkeringarna. Ställer man upp flera motorcyklar i samma p-ruta räcker det att endast en motorcykel är betald för. 

Lunds kommun införde 1 juni 2016 landets högsta avgift för att parkera motorcykel och moped klass I. Timkostnaden är mellan 6-22 kronor och varje fordon i en ruta ska betala avgift. Fem mopeder i en ruta som motsvarar storleken av en bil ska alltså betala avgift motsvarande fem bilar. SMC har påtalat att Lunds kommun är världsledande och kommunen har lovat att se över avgifterna och återkomma. Kommunen har alltid jämställt motorcyklar och mopeder med personbilar då det gäller P-avgifter. 

 Kungsbacka kommun var först i landet med PQlip. SMC kontaktade dem i juni 2016, alla parkeringar för MC och moped klass I är fortfarande gratis.